راهنمای استفاده از تایر
توجه به نکات زیر به منظور افزایش طول عمر و عملکرد بهتر و پیشگیری از حوادث احتمالی که موجب ایجاد نقص در تایر و حتی خودرو شما میگردد توصیه میشود :
نصب صحیح تایر
مطمئن شوید که رینگ و تایر از نظر اندازه با یکدیگر تطابق داشته باشند.
با توجه به اینکه باید از خراشیدن و یا خم کردن رینگ در اثر ضربه جلوگیری به عمل آید، هنگام نصب تایر بخصوص تایرهای رادیال تیوب لس، حتماً از روان کنندههای غیر روغنی مانند آب و صابون استفاده نمائید تا تایر به سهولت روی رینگ مستقر گردد. استفاده از پتک برای در آوردن و جا انداختن تایر ضمن اینکه به ناحیه طوقه تایر صدمه میزند، به رینگ نیز آسیب وارد میکند.
صدمه رساندن به طوقه تایر در اثر جاگذاری غلط تایر روی رینگ موجب میشود تا هوا به درون لایههای بدنه تایر نفوذ کرده و قسمتی از بدنه متورم یا دو پوست شود. برای جلوگیری از بروز این عیب لازم است هنگام نصب تایر روی رینگ با مهارت و دقت کافی انجام گیرد تا طوقه صدمه نبیند.
بالانس بودن رینگ از اهمیت خاصی برخوردار است، برای حصول نتیجه مطلوب در بالانس چرخ سنگین ترین نقطه تایر در مجاورت سبک ترین نقطه رینگ قرار گیرد. در صورتی که چرخ بالانس نباشد کیفیت حرکت تحت تأثیر قرار میگیرد و عمر تایر کاهش مییابد.
انتخاب و نصب صحیح تیوب و نوار
در صورتی که تایر خودرو از نوع تیوب دار باشد توجه به نکات زیر ضروری است :
ضروری است که تیوب و نوار دارای ابعاد مناسب با تایر و رینگ باشند. یک تیوب کهنه شده و یا نوار نامناسب برای تایر مشکلات جدی به وجود میآورد.
با توجه به اینکه عملکرد خوب و مناسب تیوب به کارایی مناسب ولو (Valve) آن بستگی دارد تیوبی که مدت زمانی کارکرده به اندازه تیوب نو کارایی ندارد هر چند از نظر ظاهری کاملاً سالم به نظر بیاید. بنابراین هنگام جاگذاری یک تایر جدید (روکشی و غیر روکشی) حتماً از تیوب و نوار نو به طور همزمان استفاده کنید.
قبل از قرار دادن تیوب داخل تایر مطمئن شوید که تیوب و داخل تایر تمیز و خشک باشند و سطح تیوب را به آرامی تمیز کنید و آن را با پودر تالک آغشته نمایید. هرگز به داخل تایر پودر تالک نریزید.
صدمه دیدن تیوب در نهایت منجر به صدمه دیدن تایر نیز میگردد.
تیوب در حالتهای زیر میتواند بهوسیله نوار نیز صدمه ببیند :
1. اگر عرض نوار با اندازه تایر و عرض رینگ تناسب نداشته باشد.
2. اگر نوار کهنه و یا صدمه دیده دوباره مورد استفاده قرار گیرد.
3. اگر لبههای نوار در زمان نصب و جاگذاری تایر توسط رینگ گاز گرفته شود.
بنا بر موارد فوق قبل از جاگذاری تایر روی رینگ باید اطمینان حاصل گردد که لبه های نوار به درستی روی سطح داخلی تایر خوابیده و بدون هیچگونه چروکیدگی در جای خود مستقر شده باشد.
موارد زیر منجر به گاز گرفتگی تیوب میشود
1. بی توجهی و عدم مهارت در جاگذاری و نصب تایر در رینگ
2. نصب غلط تایر (از نظر مرکزیت) در یک رینگ کانالدار (دارای گودی در وسط رینگ) در تایرهای باری
3. عدم استفاده از نوار در رینگهای چند تکه
تنظیم صحیح فشار باد تایر
رانندگان باید از فشار باد توصیه شده توسط کارخانه سازنده خودرو تبعیت کنند. این توصیه ها بصورت یک برچسب روی لبه در خودرو یا داشبورد چسبانده میشود و یا در کتاب راهنمای خودرو به مالک ارائه میگردد.
تنظیم بودن فشار باد تایر نه تنها اهمیت زیادی در دوام، عملکرد و پیشگیری از حوادث مرتبط با تایر دارد بلکه در کاهش مصرف سوخت نیز نقش مؤثری ایفا میکند. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع به نکات زیر توجه نمایید.
الف : باد تایر را همیشه در حالت سرد (دمای محیط 25 – 20 درجه سانتیگراد) و قبل از حرکت خودرو تنظیم نمایید.
ب : از درجه باد سالم، مطمئن و ترجیحاً نو استفاده کنید.
ج : اگر تایر گرم باشد (دمای محیط بالا و یا خودرو بیش از 20 کیلومتر کارکرده باشد) از خالی کردن باد اضافی تایر خودداری نمایید.
د : همیشه باد تایر را متناسب با بار خودرو تنظیم نمایید. در حالت بار کامل لازم است فشار باد تایر در حالت سرد در حداکثر استاندارد آن تنظیم گردد. در این گونه مواقع به حکاکی روی دیواره تایر توجه نمایید.
در شکل زیر تأثیر فشار باد در نحوه تماس سطح آج تایر با جاده و سایش غیر یکنواخت آن نشان داده شده است.
نحوه توزیع بار بر عملکرد تایر
کنترل میزان بار وارده بر چرخ ها و پیشگیری از اعمال فشار بیش از حد بروی برخی از آنها از طریق بارگذاری صحیح خودرو بسیار حائز اهمیت است. در صورتیکه بار خودرو در وسط کفی یا محفظه بار قرار نگیرد میزان بار تحمیل شده در یک طرف بیشتر از طرف دیگر بوده و این امر خصوصاً در سر پیچ ها باعث اعمال بار زیادی بر تایرهای یک سمت شده و به تبع آن موجب بروز لطماتی بروی تایر میشود.